Van Boom tot …..

Voor de verwerking van boom tot eindproduct worden zowel ambachtelijke als geavanceerde machines ingezet.

Veel gebruiksartikelen om ons heen vinden hun oorsprong in … de boom. Tafels stoelen, kasten, deuren, tot zelfs een eenvoudige lucifer. Veel bomen worden bewust hiervoor gekweekt. Anderen zijn geplant of ooit bij toeval als zaadje in de grond ontkiemd.

Als bomen worden gekapt, omdat ze kaprijp zijn of omdat ze simpelweg in de weg staan, is er een redelijke kans dat ze bij Daemen’s houtwarenfabriek terecht komen. Daar worden ze verder verwerkt naar de wensen van de klant.

In eerste instantie worden de bomen met computergestuurde boomzaag (lintzaag) tot planken of balken gezaagd. Daarbij kan ook de meerbladzaag worden ingezet, afhankelijk van de productie. Vervolgens wordt het hout in de buitenlucht te drogen gelegd, waarna het een laatste droging krijgt in de computergestuurde vacuümdroogtunnel.

 

Van boom tot eindproduct

Eenmaal uit de droogtunnel kan het hout verder worden bewerkt, bijvoorbeeld op een van de 4-zijdige schaafbanken. Of, als er ronde vormen moeten worden gemaakt, op een van de draaibanken of schuurmachines. De vloerplanken die ons bedrijf verlaten, hebben een vochtgehalte rond de 10% en hebben messing en groef. Ideaal om gelijk te worden gelegd. Wij geven u graag advies hoe u een houten vloer kunt leggen.

Verreiker en vrachtwagen zorgen dat het eindproduct uiteindelijk op de plaats van bestemming komt.